Studiejaren afkopen voor hoger pensioen?
Dat ons pensioen later geen royale premie zal zijn is al langer geweten. Zeker voor zelfstandigen is dit de droeve realiteit. Er bestaat echter al jaren een regeling waarbij je studiejaren kan ‘afkopen’: deze studiejaren tellen dan bij de berekening van je pensioen mee als gewerkte jaren. Zo kan je dus je wettelijk pensioen wat opkrikken. De regeling zorgt er helaas niet voor dat je vroeger op pensioen kan…
Bedoeling van huidige minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine is om het bestaande systeem gelijk te schakelen voor ambtenaren, werknemers en zelfstandigen. Studiejaren van ambtenaren werden tot nu toe namelijk gratis meegerekend voor het pensioen. Zijn wetsontwerp werd ondertussen goedgekeurd door de regering en zal voorgelegd worden aan het parlement. Wat ligt er nu op tafel van de wetgever?
Nieuwe regeling: vanaf 1 juni 2020
Ongeacht of men nu ambtenaar, werknemer of zelfstandige is, zal men voor een forfaitaire regularisatiebijdrage van 1.500 Euro een studiejaar kunnen afkopen in de periode van 10 jaar na het afsluiten van de studies. Hierna kan het dan nog, maar zal het duurder zijn. We maken ons meteen de bedenking dat mensen over het algemeen de eerste 10 jaar na hun studies hun geld hard nodig hebben voor een auto, kinderen, woning, of andere investeringen.
De Overgangsmaatregel: van 1 juni 2017 tot 31 mei 2020
Tijdens de overgangsperiode kunnen geslaagde studiejaren na de 20e verjaardag afgekocht worden. De kostprijs hiervoor bedraagt 1.500 Euro per jaar. Iemand die 3 jaar gestudeerd heeft kan dus maar 1 jaar afkopen, iemand die 5 jaar studeerde zou er dan 3 kunnen afkopen. Anderzijds opent de overgangsmaatregel terug de deur voor mensen die al langer dan 10 jaar afgestudeerd zijn: zij krijgen nu een tweede kans om van het systeem gebruik te maken.
Is dit nu interessant?
De betaalde regularisatiebijdragen zijn fiscaal aftrekbaar in de personenbelasting. Als je in de belastingschijf van 50% valt, betaal je dan in feite slechts 750 Euro per jaar. Per afgekocht studiejaar zou je, eens gepensioneerd, jaarlijks een brutobedrag van ongeveer 250 Euro extra pensioen ontvangen. In theorie win je de investering dus terug op 3 jaar.
In theorie, want in de praktijk blijkt dat men door een hoger pensioen te ontvangen, men in een hogere belastingschijf kan vallen, waardoor er netto minder overblijft. Zo wordt de terugverdientijd langer, of wordt het zelfs verlieslatend: door het extra inkomen wordt de globale belasting hoger dan het extra bedrag dat men krijgt.
Conclusie: goed rekenen vooraleer men in de geldbuidel tast is de boodschap. ‘Het Accountantskantoor, Soenen & Partners’ helpt u hierbij graag verder.
Auteurs : Grammnes Wim, Soenen Peter
© Copyright 2023 - Het Accountantskantoor Soenen & Grammens bv - BE 0459.630.837 | privacy- en cookiebeleid | voorwaarden | Handcrafted by CrayonCru®