Vastgoed of onderneming schenken?
Pasen is ondertussen achter de rug, maar misschien wil u nu al voor sinterklaas gaan spelen en een schenking doen aan de kinderen.
Eerst en vooral: waarom iets schenken? Naast het feit dat op een schenking minder belasting betaald moet worden dan op een erfenis, biedt het de mogelijkheid aan de schenker om zelf te bepalen wat met zijn of haar patrimonium gebeurt: wie krijgt wat. Bij een erfenis moeten de kinderen het zelf uitvechten, tenzij u een testament opstelde. Door schenking kan u ruzies vermijden en de rekening van de fiscus beperken.
Betekent dit dan dat u zich zelf in de kou zet? Helemaal niet: u kan gaan spelen met vruchtgebruik, gefaseerd schenken, voorwaarden koppelen aan de schenking of werken met de structuur van een maatschap om ervoor te zorgen dat u een zorgeloze oude dag geniet.
Schenken van vastgoed?
In Vlaanderen betaalt u 3% op de eerste schijf van 150.000 Euro (de tarieven van volgende schijven bedragen 9, 18 en 27%). Handig om weten is dat deze tarieven/schijven tellen per beschonkene en per schenker. Anders gezegd: als een koppel iets uit het gemeenschappelijk vermogen schenkt aan de twee kinderen, dan telt de laagste schijf 4 maal. De man schenkt namelijk aan twee kinderen en zijn echtgenote doet ook twee schenkingen.
Tot eind 2019 geldt er een gunsttarief voor de schenking van bouwgronden. Op de eerste 150.000 Euro betaalt men 3.625 Euro schenkbelasting (aan normaal tarief zou dit 4.500 Euro zijn). Voorwaarde is wel dat de begiftigde binnen de 5 jaar na schenking zijn hoofdverblijfplaats heeft op het adres van de geschonken bouwgrond.
Interessant om weten is dat er ook een vermindering van schenkbelasting bestaat wanneer er zogenaamde ‘energetische renovatiewerken’ aan een woning gebeuren. Wie binnen de 5 jaar na schenken voor minimum 10.000 Euro (exclusief BTW) laat renoveren, kan genieten van een lager tarief. Al telt dit lager tarief maar vanaf de schijven boven de 150.000 Euro. Op een schenking van 250.000 Euro bespaar je 3.000 Euro dankzij de renovatie.
En wat als u de onderneming wil schenken?
In het Vlaams Gewest bestaat er een vrijstelling voor schenkbelasting voor het schenken van een familiale onderneming. Zo wil de overheid de ondernemers er nu al toe aanzetten na te denken over hun opvolging. Weet dat er ook een verlaagd tarief in erfbelasting is voor een familiale onderneming. Deze regeling geldt voor zowel eenmanszaken als voor vennootschappen. Patrimoniumvennootschappen vallen voor alle duidelijkheid niet onder deze regeling.
Familiaal overlaten?
Gezien de hoge tarieven in de roerende voorheffing (reserves uitkeren via dividend kost u 30%), kan het overlaten (verkopen van de aandelen) van een vennootschap via tussenkomst van een holding van de kinderen een interessant alternatief vormen. De reserves worden dan aangewend om de verkoopprijs te betalen en hierop is geen roerende voorheffing verschuldigd… In een later stadium kan die verkoopsom dan eventueel wel geschonken worden.
Belangrijk is wel ervoor te zorgen dat alles gebeurt aan marktconforme voorwaarden. Ga zeker niet ondoordacht te werk om te vermijden dat u geconfronteerd wordt met herkwalificaties wegens de anti-misbruikbepaling. Ook wat schenkingen betreft kan het handig zijn eerst een specialist te consulteren. Enerzijds om na te gaan of aan alle voorwaarden voldaan is, maar anderzijds vooral om te optimaliseren en het onderste uit de fiscale kan te halen.
Contacteer gerust Het Accountantskantoor Soenen & Partners indien u meer wil weten.
Zelf een vraag of een onderwerp dat u graag aan bod laat komen in een volgend artikel? Laat het ons weten.
Auteurs : Soenen Peter, Grammens Wim
© Copyright 2023 - Het Accountantskantoor Soenen & Grammens bv - BE 0459.630.837 | privacy- en cookiebeleid | voorwaarden | Handcrafted by CrayonCru®